■ Nederlandstalige boekenparels ■ Voor 15:00 uur besteld, vandaag verstuurd ■ Gratis cadeauservice ■

Home » Young Adult

Young Adult boeken

Young Adult van Nederlandstalige schrijvers

Wat is Young Adult

Met young adult wordt een leeftijdscategorie aangeduid. Hieronder kunnen alle verschillende genres vallen, zoals romantisch, psychologische romans, thrillers, persoonlijke verhalen, fantasy en nog veel meer.

Wie kent niet de boeken van Tolkien (In de ban van de ring) en De hongerspelen (The hunger games). Maar bij de jongeren zijn ook series populair zoals bijvoorbeeld The divergent en de series van Sarah J. Maas, Stephenie Meyer, Kiera Cass.

Vooral bij de fantasy boeken kom je ook veelal de term dystopie tegen. De schrijver creëert een hele nieuwe wereld, waarin je niet zou willen leven. De auteur schetst een nieuwe, toekomstige maatschappij. Voorbeelden zijn: Een samenleving, die beheerst wordt door computers en robots, uitgestorven werelden, waar anarchie of dieren heersen of de karakters in het boek geen emoties, vrijheden of eigen persoonlijkheden (mogen) hebben.

Onder welke leeftijd valt Young Adult

Young Adult boeken zijn zeer populair bij de jongeren die te oud zijn voor de jeugdboeken, maar voor wie de ‘volwassen’ boeken vaak geen aansprekend thema of schrijfstijl hebben. Vanaf ongeveer 13 jaar is young adult zeer geschikt. En ik ga er geen eindleeftijd aangeven. Want ik ben zelf ruim 40 en wat kan ik genieten van deze boeken.

Jongeren zitten in levensfases, waar de young adult (of tienerboeken) op inspelen.

Nederlandse schrijvers van Young Adult

Als je zoekt in de verschillende top-10 lijstjes van de bekendere boekenwinkels, dan zul je hier bijna alleen maar buitenlandse schrijvers vinden. Af en toe zal op plaats 8 of 9 een Nederlandstalige schrijver staan, maar dan houdt het echt op. 

En dit is zo jammer, want er zijn zoveel mooie, getalenteerde Nederlandse en Belgische schrijvers, die echt goede boeken schrijven voor de tieners. 

Volgende Belgische schrijvers hebben één of meerdere boeken geschreven in verschillende genres: 

En tevens heb ik zoveel leuke boeken van aantal goede Nederlandse schrijvers: 

Fantasy young adult: 

Geschiedenisroman

Romantische young adult

Familieroman

Alieke Bruins - Nog één kans