■ Nederlandstalige boekenparels ■ Voor 15:00 uur besteld, vandaag verstuurd ■ Gratis cadeauservice ■

Home » OERboek » Waar een wil is, is een omweg - Wouter ter Braake

Waar een wil is, is een omweg - Wouter ter Braake

Gepubliceerd op 20 september 2021 om 13:24

Waar een wil is, is een omweg - Wouter ter Braake

Eén van de meest enthousiaste schrijvers, die met veel eigen ideeën komt is absoluut Wouter ter Braake. Met zijn enthousiasme en nieuwe inzichten motiveert hij me altijd weer om nieuwe dingen te proberen. 

Toen ik in mei zijn boek ontving, wilde ik het dan ook graag lezen. Alleen gingen de eerste exemplaren zo snel, waardoor het boek was verkocht voor ik het kon lezen. 

Gelukkig is dit inmiddels wel gelukt en ik ben geboeid hoe Wouter je als lezer meeneemt in zijn persoonlijk verhaal. Over zijn jeugd, waarin naast echte armoede ook geestelijke armoede was. Maar hij neemt verantwoordelijkheid voor eigen keuzes en voor de (om)weg, die Wouter heeft genomen om te komen, waar hij nu is. 

Een mooi, helder en duidelijk verhaal, die me zelf ook laat nadenken over mijn keuzes en wegen.

Herboorte - Wouter ter Braake

Dit gedicht, mijn eerste gedicht was er ineens. Ik had niet besloten te dichten. Dit gedicht hoefde alleen maar op geschreven te worden. Rond mijn dertigste meldde zich zo de dichter in mij.

En dat leerde mij enkele dingen. Onze verhalen en gedichten zijn er al. Ze willen worden verteld en opgeschreven. Deze ervaring leerde mij ook dat er in ieder van ons innerlijke wijsheid aanwezig is, een soort innerlijke leermeester die ons de weg wijst. Een weg naar het openen van ons hart.

Dat is wat er gebeurde. Eind jaren zeventig, in diepe eenzaamheid en verdriet. Op een flatje in Lelystad, waar ik toen tijdelijk woonde.

En in dit gedicht zit in feite het hele levensverhaal opgesloten van het boek dat ik graag aan jou presenteer: 'Waar een wil is, is een omweg'.

Waar gaat het boek "Waar een wil is, is een omweg" over? 

Het boek is autobiografisch van karakter. In het boek reis ik langs levensgebeurtenissen. Betekenisvolle gebeurtenissen. De keuze voor de gebeurtenissen die ik beschrijf was intuïtief. In die zin dat ik mijn leven indeelde in perioden van zeven jaar. En bij elke zeven jaar maakte ik een 'mindmap' van situaties waarover mijn gevoel zei: 'daar wil, daar moet ik iets over schrijven. Dit heeft mij gevormd. Deze omstandigheden hebben iets wezenlijks te vertellen'.

Ik ging bij het schrijven terug in de tijd en heb zaken herbeleefd, alsof ik er weer middenin zat. Het schrijven bracht mij terug bij situaties en bij de emoties die er in huisden: verdrietige, wanhopige, maar ook vreugdevolle. En al schrijvend ontdekte ik de betekenissen van de situaties, de lessen die men er in kan lezen. Geen zware analyses, geen betweterige duidingen, maar milde beschouwingen.

En al schrijvend ontdekte ik rode draden in het levensverhaal, mijn levensverhaal. Draden die de afzonderlijke situaties met elkaar verbonden. Een samenhangend verhaal. Het werd mij duidelijk dat een belangrijke rode draad was een zoektocht naar zin via 'de weg van vergeving'. Niet blijven hangen in een slachtofferhouding. Ik ontdekte dat het er om ging om de wens op een beter verleden los te laten en daarmee ook de wrok en het zelfbeklag over een jeugd met narigheden.

Een volgende rode draad die naar voren kwam, was durf. Durf om vastgeroeste opvattingen en beperkende overtuigingen los te laten. De durf om met een open mind en een warm hart talenten te onderzoeken en een levensmissie te vinden. En wat ik vond, heb ik gaandeweg zo verwoord: ieder mens wil een positieve betekenis geven aan zijn leven. Ieder mens verlangt ten diepste naar een zinvol leven. En wanneer men zinvol bezig is en zinnige dingen doet, opent zich een onuitputtelijke bron van motivatie en creativiteit.

Deze inzichten haalde ik op tijdens het aan het papier toevertrouwen van mijn levensavonturen. 

En wat zeggen lezers over het boek, over het verhaal "Waar een wil is, is een omweg"?

In veel reacties klinken levenservaringen en levensthema's van de lezers zelf door. Het zijn weerkaatsingen van (al of niet doorwerkte) emoties en pijn van de lezer zelf. Soms laat men mij weten wat in het bijzonder geraakt heeft. Enkele voorbeelden:

  • De pijn en leegte van een emotioneel afwezige vader (herkenning bij mannen)
  • Tijdsbeelden (vooral reacties van leeftijdgenoten)
  • Daarnaast waren er psychologische en filosofische reflecties op het verhaal (kijk bijvoorbeeld eens op de site 'de Bezieling' naar de recensie van Vincent Duindam, publicist en docent psychologie aan de universiteit van Utrecht).

Maar ik hoorde ook dat dit boek te lezen valt als een intrigerend levensverhaal, lekker vlot en makkelijk geschreven. Een lezer schreef in één van de 15 recensies op de boekensite: 'Een avonturenboek met de ziel van een echt mens'. 

Eén reactie in het bijzonder wil ik u niet onthouden. De vraag waarmee een recensie begint. Die luidt: 'Wanneer is een weg, een omweg'? Een prachtige vraag om over na te denken.
Ja. Wanneer is iets een omweg? Als je haast hebt? Als je persé ergens snel wilt uitkomen? Op weg naar een werkklus?
Maar op de levensweg dan? Of tijdens een verkenning van de omgeving bij een prachtig vakantieadres? Zijn er dan wel omwegen? Of is er dan enkel sprake  van ontdekkingswegen?
Oordeelt u zelf maar of mijn boekverhaal een omweg was of gewoon een weg behorend bij een zoektocht naar betekenis en zin.

Interview met Wouter ter Braake

Op 29 september had ik een interview met Wouter ter Braake. Hierin vertelt hij een deel van zijn levensverhaal, zijn boek en nog veel belangrijker, wat heeft dit boek hem gebracht. 

Bekijk het volledig ondertitelde interview nu op Youtube. 

Bestel nu het boek "Waar een wil is, is een omweg" en ontvang gratis de gedichtenbundel van Wouter ter Braake

+ gedichtenbundel

Dit boek vertelt het verhaal van een joch dat terecht komt op een plek vol grofheid, alcoholmisbruik, ruzie en geweld. Alles in zijn jonge jaren richt zich op overleven door verzet, vlucht en afwijzing van een wereld waarin de pijn van een wrede jeugd zich duizendvoudig lijkt te herhalen. Na vele omzwervingen en levensavonturen kiest een andere stem positie in zijn bewustzijn. De stem van de acceptatie en vergeving die zich aandient in dichterlijke bewoordingen. Deze stem opent deuren naar nieuwe perspectieven en persoonlijke groei. Langs onorthodoxe wegen en via spirituele avonturen ontdekt hij zijn talenten en vindt er een bevrijdende omwenteling plaats in zijn mind. Het is het persoonlijke verhaal van een jongen die in 1970 de jongste stakingsleider (21 jaar) in Nederland zal worden. Een jongeman die zich verliest in de uiterst linkse beweging en zich uiteindelijk weet te bevrijden uit deze ‘ideologische’ kooi. De levensgebeurtenissen en de reflecties erop bieden een verfrissende en ondogmatische kijk op vragen van betekenis- en zingeving.

Ieder mens wil een positieve betekenis geven aan zijn leven. 

Nu met GRATIS gedichtenbundel

Lees hier een korte samenvatting van "waar een wil is, is een omweg"


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.