■ Nederlandstalige boekenparels ■ Voor 15:00 uur besteld, vandaag verstuurd ■ Gratis cadeauservice ■

Home » OERboek » De steenrode jas - Henk van Kalken

De steenrode jas - Henk van Kalken

Gepubliceerd op 6 juli 2021 om 19:56

De steenrode jas - Henk van Kalken

Al weer een poosje geleden stuurde Maaike van Uitgeverij Uitzinnig mij het boek "De steenrode jas" van Henk van Kalken.  Ik was druk met andere boeken te lezen, dus dit boek kwam niet direct bovenaan mijn lijst. Zo onterecht! 

Wat een pareltje is dit waargebeurde persoonlijke verhaal. Henk vertelt over zijn jeugd, waarin zijn vader fysiek en verbaal geweld gebruikte. Hierdoor wordt Hennie als kleine jongen in een tehuis geplaatst. Maar hier zijn de omstandigheden niet beter en staat ook de begeleiding in het teken van geweld en dreigingen. 

Het verhaal wordt op een bijna objectieve, neutrale manier verteld. Het verhaal raakt, schokt, emotioneert en houdt je in spanning. Maar wat een bewondering voor de schrijver, die op een objectieve manier zijn verhaal vertelt. 

Het is een autobiografisch boek, dat je gelezen moet hebben en je nog lang zal bijblijven. Wat mij betreft een echte aanrader! 

Wie is Henk van Kalken? 

Een maand voor de bevrijding – het was april 1945 - werd ik geboren, terwijl de bommen her en der op Amsterdam vielen. Een niet geheel vlekkeloos verlopen kindertijd in de schaduw van WO II vormde de voedingsbodem voor het ontstaan van mijn eerste (autobiografische) roman De steenrode jas. Na een roerig leven, waarin ik de zeven wereldzeeën bevoer, de jaren zestig in Amsterdam meemaakte (provo, brede maatschappelijke onrust, politiek activisme) werd ik na een korte carrière in het grafische vak maatschappelijk werker en hypnotherapeut. 

Na mijn pensionering ben ik gaan schrijven.

Waarom schreef Henk van Kalken "De steenrode jas"? 

Als ervaringsdeskundige ben ik sinds 2000 betrokken geweest bij het onder de aandacht brengen van kindermishandeling in de thuissituatie, instellingen en pleeggezinnen. Via het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid, de Commissie Samson en later de Commissie Geweld in de Jeugdzorg, ben ik in diverse televisie- en radio-uitzendingen geweest en waren er verschillende kranteninterviews (Brandpunt, Vinger aan de pols, Barend en Witteman, 2vandaag en Tijd voor Max).
Begin dit jaar kreeg ik een empathische dame aan de telefoon die mij namens de Overheid vertelde dat ik als ‘slachtoffer’ erkend was. Dat gaf een dubbel gevoel; ik voel me geen slachtoffer. Niettemin: namens de minister excuses en een geldelijke tegemoetkoming voor het doorstane leed en de invloed op mijn latere leven.

In 2016 is het boek De steenrode jas van mijn hand verschenen bij uitgeverij EigenZinnig. Het was na aandringen van de redactie van het toenmalige programma ‘Vinger aan de pols’ van Pia Dijkstra, dat ik besloot om mijn verhaal op te schrijven. Het is een autobiografische roman over mijn tijd in de kindertehuizen en mijn thuissituatie, die de aanleiding vormde tot plaatsing in de instellingen. Hier maakte ik veel mee wat een kind niet mee zou moeten maken. Het schrijven van De steenrode jas heeft me geholpen om de laatste losse draadjes tot een ordelijke bol te maken. Schrijven smaakte naar meer, ontdekte ik bovendien. Een kinderliterair troostboek uit mijn moeizame beginjaren hielp mij om soms de chaotische werkelijkheid van mijn kindertijd te vergeten (Van een jongen met een toverpaard, Marianne Jurgens, 1944). Hier ontstond mijn belangstelling voor fantasy.  Er verschenen vijf andere boeken van mijn hand (Uitgeverij EigenZinnig) waarvan er drie een fantasyroman zijn. Milde horror, boeddhistische spiritualiteit, over normale mensen met normale levens die ze op onverwachte momenten ontstegen. Dit, naast twee bundels met columns die in verschillende bladen gepubliceerd zijn.

Op dit moment ben ik bezig met een nieuwe roman.         

Recensie De steenrode Jas, door Wouter ter Braake 29-11-2020

Henk van Kalken beschrijft zijn jonge jaren in het boek ‘De steenrode jas’. Uit huis geplaatst vanwege ernstige mishandelingen door zijn vader, komt hij terecht in kindertehuizen in Amersfoort waar fysieke en geestelijke vernederingen, mishandelingen en seksueel misbruik de situatie thuis blijken te kunnen overtreffen.

In het boek komt het jochie, Hennie, op indringende wijze tot leven in een verhaal van jarenlange vernedering en mishandeling.

De geschiedenis speelt zich af in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Hennie wordt in 1953, hij is bijna negen jaar, onder auspiciën van een soort ‘kinderbescherming’ in ‘huize Berkenbergje’ (*) geplaatst. Een tehuis waar zowel jongens als meisjes wonen. Later komt hij in ‘de Veldhoen’ met alleen jongens, waar het kindertrauma-regime nog ernstiger vormen blijkt te kunnen aannemen dan in het lieflijk klinkende ‘Berkenbergje’. In 1958 mag de jongen weer terug naar zijn ouderlijk huis.

Het boek is confronterend, maar zo geschreven dat je door wilt lezen. Er moet toch ergens licht zijn in deze duisternis en ellende? Het verhaal is direct geschreven, sleurt je de wereld en de ziel in van het kleine joch. De intermezzo’s in het boek en de afstandelijke humor maken het draaglijk de confrontatie met deze werkelijkheid tot het einde toe lezend vol te houden.

Wat nawerkt na het lezen zijn gevoelens en gedachten als: wat een taaiheid om dit te kunnen doorstaan! Wat een levenskracht. Wat een wonder dat Hennie zich niet in de knop laat breken en er een volwassen en liefhebbend wezen uit groeit. Een bloem blijkt ook te kunnen opgroeien en bloeien op een mestvaalt, al is dat niet gegeven aan elk medeslachtoffer van Hennie.

Vragen die niet gesteld worden (en zeer waarschijnlijk niet te beantwoorden zijn, anders dan in algemene filosofische zin): waar komt toch zoveel haat en agressie vandaan van meerdere volwassenen (man en vrouw) in het verhaal van Hennie; en waarom hebben zij die het zagen of vermoedden niet ingegrepen?

Het verhaal speelt in de vorige eeuw, kort na de Tweede Wereldoorlog. De omstandigheden zijn nu toch drastisch anders? Dit kan nu toch niet meer voorkomen? Toch?

Alle boeken van Henk van Kalken 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.