■ Nederlandstalige boekenparels ■ Voor 15:00 uur besteld, vandaag verstuurd ■ Gratis cadeauservice ■

Home » Hoeveel schrijvers in Nederland

Hoeveel schrijvers in Nederland

In 2019 telden we in Nederland ruim 18.000 actieve auteurs, die gezamenlijk 5.800 boeken hebben gepubliceerd. De helft van deze gepubliceerde boeken valt onder literaire boeken, geschreven door circa 4.600 schrijvers. 

Van deze schrijvers zijn er naar schatting ongeveer 100 auteurs (zowel literair als anderszins (studie, informatie boeken)), die van de boekverkoop kunnen rondkomen.  

Ik denk dat je vast wel eens een boek van enkele van deze schrijvers hebt gelezen. De boeken van deze schrijvers liggen vaak standaard in boekenwinkels en bibliotheken en staan op de leeslijsten van school. Een aantal van deze zeer bekende namen zijn Carry Slee, Saskia Noort, Arnon Grunberg, Heleen van Royen, Maarten ‘t Hart, Ronald

 Giphart, Kluun, Herman Koch, Simone van der Vlugt, Esther Verhoef. Jan Terlouw schreef zijn laatste boek in 2018, zal er nog een vervolg komen? Koning van Katoren, Oorlogswinter en Briefgeheim, ik ben er mee opgegroeid, jij ook? Gelukkig komen er ook ieder weer jaar weer nieuwe schrijvers bij, zoals in 2021 Martijn Simons, Eva Meijer en Merijn Boer. 

Maar je ziet dat het aantal bekende schrijvers in geen verhouding staat met het totaal aantal schrijvers. De schrijvers publiceren een boek in eigen beheer of via één van de kleinere uitgevers. Zij hebben geen grote budgetten, om de marketing machine aan te zetten. En dat is jammer, want wat hebben zij schitterende pareltjes geschreven, die het lezen meer dan waard zijn! Wil je weten welke auteurs ik speciaal heb geselecteerd voor mijn website? Lees dan meer op de auteurspagina, waarin je persoonlijke informatie en uiteraard alle beschikbare boeken van de door mij geselecteerde auteurs kunt vinden. Ik hoop je te kunnen verrassen! 

14/09/2021 - Ilona Bouwers, OERgezellig.com

 

 

 

Bron: KVB Boekwerk - Trouw