■ Nederlandstalige boekenparels ■ Voor 15:00 uur besteld, vandaag verstuurd ■ Gratis cadeauservice ■

Home » Blogs » De (on)zin van biografieën

De (on)zin van biografieën

Gepubliceerd op 27 oktober 2021 om 08:54

Bekende Nederlanders publiceren massaal biografieën

Martien Meiland, Henny Huisman, André van Duin, Rob de Nijs; over vele bekende Nederlanders verschijnen de laatste tijd  biografieën. Afgelopen voorjaar las ik een ingezonden brief in de Volkskrant, waarin een lezer reageert op de stop bij uitgevers van het ongevraagd insturen van manuscripten door onbekende schrijvers. 

De lezer (zelf schrijver) stelt hierbij kritische vragen over de manuscripten van de bekende Nederlanders.

Schrijvers die met jaren van toewijding aan hun boeken werken worden niet eens gezien of gelezen door de uitgevers, maar van bekende Nederlanders worden doorlopend biografieën gepubliceerd? 

Alleen een bekende naam staat in de top-10 van de bestsellers en wordt genomineerd voor landelijke prijzen, zoals de NS publieksprijs?

Te veel schrijvers en te veel manuscripten? 

Er zijn in Nederland en België veel schrijvers en er worden veel manuscripten verstuurd. Ook de kwaliteit van de manuscripten en uitgegeven boeken is niet altijd goed. Niet iedere schrijver is even kritisch en er zijn uitgevers, die zonder te redigeren boeken publiceren. 

Maar ik ben juist mijn boekenwinkel begonnen, omdat ik vind, dat er wel heel veel mooie boeken zijn geschreven door Nederlandstalige schrijvers, waarvan de schrijver vervolgens zelf de promotie en verkoop moet organiseren. Budget, tijd en kennis ontbreekt hierbij vaak.

En deze schrijvers verdienen een veel groter podium, dan dat ze nu krijgen! 

Boeken van onbekendere Nederlandstalige schrijvers

Nee, ik heb de biografieën van Martien Meiland, Henny Huisman of welke BN'er dan ook, niet gelezen. Ze staan ook niet op mijn tbr lijstje. Dus ik heb ook geen enkele intentie om mijn mening over deze boeken te geven. 

Wel heb ik als missie om veel meer aandacht aan de onbekende Nederlandstalige schrijvers (dus Nederlanders en Vlamingen) en zijn of haar boeken te geven, dan dat ze nu krijgen. Niet alleen omdat schrijvers met hart en ziel hun boeken schrijven, maar ook omdat ik de lezer zoveel meer wil laten zien, dan standaard in de boekenwinkels te koop is. Als je verder kijkt dan de boeken, die je keer op keer op je tijdlijn te zien krijgt als reclame, of hoog in de zoekresultaten staan, dan gaat er een hele wereld voor je open. 

Verrassende onbekende boekenpareltjes 

Ik zou zeggen, kijk op mijn website rond, want er staan zulke mooie pareltjes tussen in diverse genres en voor alle leeftijden, die je zullen verrassen! 

Houd je van thriller, kijk dan eens naar de boeken van Ingrid Mulder, of Beroepsminnaar van Jeroen Scholte. 

Jagritta Olthof heeft haar eigen uitgeverij opgericht en al twee zeer mooie boeken geschreven: In de schaduw van de driehoek en De rest van de waarheid

Monte Visser schrijft zowel verhalenbundels als spannende jeugdboeken en publiceert deze boeken in eigen beheer. 

Ook de voorleesboeken van Sofie (Sofie en haar helden en Sofie & Bo en de betoverde laarsjes) zijn in haar eigen bedrijf uitgegeven. 

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Stuk voor stuk kwalitatieve boeken, die voor jezelf of voor een ander een groot cadeau zijn. 

En mocht je er niet uitkomen, dan kan je me altijd een berichtje sturen, en ik zoek mee naar jouw volgend boek. 

(c) Ilona Bouwers - OERgezellig (26/10/2021)


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Linda
een maand geleden

Het is verdrietig maar waar. Echt talent wordt niet altijd erkend en krijgt niet altijd de ruimte. Ik vind het zelf ook als een boek wordt uitgegeven en heel erg slecht is qua taal en verhaal. Ik koop dan liever niet weer van dezelfde uitgever tenzij ik bij voorbaat weet dat de schrijver/schrijfster ontzettend goed is. Bovendien vind ik het zelf een genot om te proeflezen en daarbij mijn mening te geven of ontdekte fouten doorgeven. Dat zou een beroep moeten zijn! Vijf testlezers per boek. Ik geef mij alvast op 😉 Het is toch uiteindelijk de bedoeling dat de auteur trots is op zijn/haar werk en dat de lezer er ook van geniet, leert en ervaart.

Ik vind het geweldig dat Oergezellig ook echt de ruimte biedt aan veel auteurs die niet al een grote naam hebben, maar die zeker niet onderdoen. Het is soms treurig om te zien dat sommige boeken enkel verkocht worden om De naam van de auteur. Terwijl de kwaliteit van het verhaal of de intentie van het boek niet goed tot zijn recht komt. Om dat te voorkomen lees ik mij altijd goed in voordat ik wat aanschaf. Zodat ik niet teleurgesteld ben.

Daarom vind ik de aanvullende informatie zo ontzettend leuk op oergezellig.

elly struik
een maand geleden

heel mooi

elly struik
een maand geleden

dat er zoveel onbekende auteurs zijn heb ik nooit geweten. wat een geweldig initiatief van oergezellig om deze mensen bekendheid te geven. ik ben inmiddels met het 12de boek aan het lezen, en er zullen nog heel wat volgen. succes iedereen.